Home / In beeld / Documentaires

Documentaires

Er zijn drie documentaires gemaakt over het project A2 Maastricht. In 2013 en 2014, toen het werk nog in volle gang was. En een afsluitende documentaire in 2018. Ze geven u de kans om het project door de ogen van de betrokkenen te bekijken.

'Met de zegen van Barbara’: hoe de A2-tunnel Maastricht weer laat ademen (2018)

Met een afsluitende documentaire kijken we nog één keer terug op de realisatie van de Groene Loper voor A2 Maastricht. De aanleg van de eerste dubbellaagse tunnel in Nederland. De vele wegfaseringen. Wonen langs de bouwput. De magie van de techniek. De transitie van Maastricht-Oost. U kunt het allemaal nog een keer meemaken aan de hand van persoonlijke verhalen.

22 kunstwerken voor A2 Maastricht (2014)

De tweelaagse tunnel is het bekendste kunstwerk van A2 Maastricht. Maar er zijn nog 21 andere kunstwerken die deel uitmaken van ‘de Groene Loper’. Nira Kakerissa (Presentator A2 Actueel, later Via Maastricht) en Bart Grote (Omgevingsmanager Avenue2) spreken met een aantal vakmensen over de meest bijzondere kunstwerken van het project. Omdat ze zo groot zijn, omdat ze zo klein zijn of omdat ze technisch zo complex zijn; het verhaal van elk kunstwerk is anders. Achter de sprekers staat een team van honderden vakmensen dat keihard werkt om de planningen te kunnen halen. Hun inzet en vakmanschap dwingt steeds opnieuw respect af. (Deze documentaire kwam tot stand in samenwerking met L1.)

Een tunnel dwars door de stad (2013)

De realisatie van de Groene Loper voor A2 Maastricht was een technisch ingewikkelde operatie midden in de stad. Er werd veel aandacht besteed aan communicatie met inwoners, weggebruikers, bezoekers en geïnteresseerden. Door de ogen van een aantal werkmensen uit het veld kunt u zien hoe Maastricht-Oost veranderde en hoe zij het vonden om hieraan mee te werken. (Deze documentaire kwam tot stand in samenwerking met L1.)